„Tot ce trebuie să știi este în tine. Ascultă. Simte. Ai încredere în înțelepciunea corpului.” – Dan Millman
Ascultă liniștea și descoperă povestea pe care ţi-o spune corpul tău. Când ne conectăm cu corpul, ne conectăm cu adevărul experienţei noastre. Timpul petrecut în liniște ne pune în contact cu noi înșine, ne susţine starea de bine, ne ajută să ne adaptăm și să ne organizăm, ne oferă cadrul să observăm lumea din jurul nostru. A sta în liniște nu înseamnă doar a sta departe de zgomote și alţi stimuli, ci și a ne oferi un spaţiu de creștere, gândire, conectare și respir.
S-a demonstrat că momentele de liniște influenţează pozitiv creativitatea, concentrarea, ne ajută să gestionăm stresul și să ne reglăm emoțiile. Chiar și o scurtă pauză de liniște în timpul zilei sau seara poate fi de mare ajutor în recăpătarea energiei psihice.
Reduc stresul – Un mediu zgomotos și alert conduce la eliberare excesivă de cortizol, care poate duce la creșterea în greutate, senzații de copleșire semnificativă, dificultăți de somn și boli cronice. În liniște încetinim și începem să observăm lucrurile din jurul nostru, rămânem cu atenţia în momentul prezent, ne dăm voie doar “să fim” și creăm spaţiu creierului și corpului să se relaxeze.
Îmbunătăţesc claritatea mintală – Gândește-te la un glob de zăpadă pe care îl scuturi cu susul în jos și apoi îl întorci și observi cum particulele încep să se depună. Această așezare este similară cu ceea ce se întâmplă în mintea noastră când suntem liniștiți. Imaginează-ţi că momentele pe care le petrecem în liniște cu noi înșine, fără alte distrageri, reprezintă o mică vacanţă pentru creier, care ulterior va avea mai multă energie când se va întoarce la treabă.
Îmbunătăţesc creativitatea – A învăța să ne „digerăm” gândurile și să ne liniștim mintea ne poate ajuta să facem loc pentru scântei de creativitate și inspiraţie. Momentele de liniște stârnesc idei bune, mintea rătăcește și visează la tot felul de lucruri. Este ca și cum ai planta o sămânţă, o uzi și o privești cum crește;
Îmbunătăţesc calitatea somnului – Perioadele de liniște stimulează dezvoltarea creierului și ameliorează tensiunea, lucru care conduce la creșterea sentimentului de bunăstare, pentru că ne simţim mai relaxaţi. Când se întâmplă acest lucru, calitatea somnului se îmbunătățește. O zi zgomotoasă poate perturba odihna pe timpul nopţii în același grad ca o tulburare de somn. Practicarea unor mici momente de liniște și conectare pe parcursul zilei poate contribui la un somn mai odihnitor.
Îmbunătăţesc calitatea relaţiilor cu ceilalţi – Abilitatea de a sta în liniște cu propriile gânduri ne ajută să mergem într-un mod diferit în relaţiile cu ceilalţi și crește sensibilitatea față de nevoile lor. Momentele de liniște ne obligă să ne confruntăm cu conflictele noastre interioare și, făcând acest lucru, devenim mai conștienţi de sine într-un mod care ne ajută să comunicăm mai profund cu ceilalți. Când ne este frică să rămânem singuri cu gândurile noastre, avem tendinţa să umplem tăcerea cu zgomot pentru a evita să privim înăuntru, lucru care ne determină să vorbim din nou și din nou, ceea ce este insensibil faţă de ceilalţi.
Ajută la reglarea emoţională – Liniștea ne oferă ocazia să facem ordine în interiorul nostru. Ne putem așeza într-o poziţie confortabilă, mergem cu atenţia către respiraţie, trecem cu calm prin fiecare punct al corpului, identificăm tensiunile și le lăsăm să treacă una câte una. Creăm spaţiu pentru emoţiile noastre, le dăm voie să fie, le normalizăm, le validăm, le integrăm. Dedicându-ne în acest fel stării noastre interioare, ne vom deconecta de la sursa exterioară de perturbare și vom simți din ce în ce mai puternic prezența liniștii, siguranţei și conectării.
Cresc conștientizarea de sine – Momentele de liniște sunt o invitaţie la a trăi în prezent. Ritmul alert în care funcţionăm adesea ne determină să evităm mesajele pe care ni le transmite corpul, să ne amorţim senzaţiile și emoţiile și de cele mai multe ori căutăm în exteriorul nostru o explicaţie sau o soluţie pentru disconfortul pe care îl resimţim în interior. Când ne dăm voie să încetinim, să petrecem câteva momente de liniște în contact cu noi, putem învăţa limbajul în care corpul ne comunică, iar dacă ne întoarcem către el cu bunătate și curiozitate, el ne va arăta cum ne simţim, care sunt nevoile noastre și ce putem face pentru a ne simţi mai bine. Descoperim noi perspective despre noi și locul nostru în lume.
Pentru a ne reconecta cu corpul trebuie să înţelegem mai întâi de ce a fost necesar să ne retragem din experienţa corpului. Avem nevoie să învăţăm să nu ne criticăm pentru felul în care am ales să ne deconectăm de la corpul nostru, pentru că a trăi în minte a fost un mecanism de supravieţuire și adaptare de care am avut nevoie. Ne distanţăm de experienţele corporale dureroase pentru că nu ne-a învăţat nimeni să rămânem prezenţi cu emoţiile noastre pe măsură ce le procesăm. A fost mai sigur să ne separăm de noi înșine. Nu aveam altă opţiune pentru ca depindeam de mediul nostru ca să supravieţuim. “A simţi înseamnă a vindeca”. Deconectarea nu este un eșec personal, există mai mulţi factori care pot duce la separarea de corp:
Este dificil să punem degetul pe momentul în care s-a produs deconectarea sau pe motivul care a cauzat-o, însă nu e mereu necesar să înţelegem asta. Este important să fim empatici și grijulii cu noi în timp ce încercăm să recreăm această conexiune, să mergem în ritmul propriu, pentru că uneori conectarea cu emoţiile dificile și complexe poate fi inconfortabilă.
Observare – devenim conștienţi de ce se întâmplă în corpul nostru prin observarea senzaţiilor care apar în diferite zone ale corpului; prin activarea celor 5 simţuri – ce vedem, ce auzim, ce mirosim, ce gustăm, ce simţim în acel moment; printr-o scanare corporală pornind de la degetele de la picioare până în vârful capului. E nevoie doar să ne întoarcem cu atenţia către corpul nostru și să observăm semnalele pe care ni le transmite.
Etichetare – când ne numim emoţiile, nu doar le spunem celorlalţi cum ne simţim, ci le recunoaștem și faţă de noi înșine, lucru care ne pune în contact cu corpul, creează spaţiu pentru emoţiile noastre și aduce validare.
Lipsa de judecată – este ușor să cădem în capcana “cum ar trebui să mă simt” sau “nu simt nimic” și să apară frustrare, vinovăţie, rușine, iar asta duce la deconectare. Când ne spunem că nu ar trebui să simţim într-un anume fel, ne respingem pe noi înșine și nevoile noastre. Este nevoie doar să însoţim răspunsul corpului nostru în ritmul său, cu atât cât are să ne dea în fiecare moment și să ne amintim că nu întâmplător doar atât poate acum.
Compasiune de sine – suntem amabili și înţelegători cu noi înșine atunci când ne simţim inadecvaţi, întâmpinăm cu compasiune și grijă fiecare emoţie și senzaţie care a fost un timp îndelungat respinsă sau amorţită și îi creăm spaţiu să fie simţită. Ne acordăm sprijin și încurajare, rămânem alături de noi în proces cu deschidere și iubire. Cercetările indică faptul că autocompasiunea este una dintre cele mai puternice surse de adaptare și rezistență pe care le avem la dispoziție, îmbunătățind radical bunăstarea noastră mintală și fizică.
Practică – Fă asta în fiecare zi!
„Nimeni nu îți poate asculta corpul în locul tău. Pentru a crește și a te vindeca, trebuie să-ți asumi responsabilitatea de a-l asculta singur.” – Jon Kabat-Zinn
Dacă îţi dorești să primești sprijin și însoţire în această călătorie de reconectare cu povestea corpului tău, într-un cadru liniștit și sigur, te aștept joi, 14 martie, ora 18:30, la Căsuţa Hera, să descoperim împreună ce șoptește corpul atunci când se face liniște în jur și cum se simte să fii în contact cu lumea ta interioară.
Am pregătit pentru tine workshopul gratuit “Lasă corpul să-ţi vorbească”, cu câteva cadre practice prin care să înveţi să stai cu liniștea și disconfortul pe care ea îl aduce, să observi care este povestea pe care ţi-o spui despre tine, să simţi ce îţi transmite corpul tău atunci când îl consulţi în legătură cu problemele tale și cum să îţi vorbești cu compasiune în momentele dificile.
Te invit să iei o pauză, să te așezi comod în corpul tău, să asculţi și să simţi atât cât este confortabil pentru tine, să te însoţești cu blândeţe în călătoria descoperirii poveștii tale și să înveţi să te susţi cu compasiune și iubire atunci când e mai greu.
Pentru mai multe detalii, mă poţi contacta pe adresa de e-mail contact@adrianaprundaru.ro